Video: Helsingin saamelaislasten terveiset kansallispäivänä – Helssega sámemánáid jurdagat álbmotbeaivve

Helsingin saamelaislapset Emil, Niila, Niila, Niillas-Ánde ja Usva:

”Buori sámi álbmotbeaivvi, hyvää saamelaisten kansallispäivää! Suomessa on Inarin, Utsjoen, Enontekiön, Vuotson ja kolttasaamelaisten pukuja eli gákteja. Saamen gáktia saavat käyttää vain saamelaiset. Minulla on Utsjoen gákti. Minulla on Enontekiön gákti. Mus lea Eanodaga gákti. Minulla on Utsjoen gákti. Mus lea Ohcejoga gákti. Minulla on Utsjoen gákti. Mus lea Ohcejoga gákti. Suomessa puhutaan inarinsaamea, pohjoissaamea ja koltansaamea, mutta me olemme silti yksi saamen kansa!”

Helsingin saamelaislapset Niillas-Ánde, Niila, Kielo, Usva, Niila ja Emil:

”Buori sámi álbmotbeaivvi, hyvää saamen kansallispäivää! Suomi 100, Sápmi 10 000. Me saamelaiset emme leiki saamelaisia, me olemme saamelaisia. Me olimme täällä ensin. Saamelaiset ovat Suomen ainoa alkuperäiskansa. Sámegiella, gollegiella, manne oađát šlundádit? Itgo dieđe, ahte vieris gielat, mielat dutnje juo hávddi goivvodit. ČSV!”

Video: opettaja Raila Sofia Pirinen. Mánáid jurdagiid lea čohkken ja govven sin oahpaheaddji Sofe Ovllá Raila.